Alman mimarisi
Alman Mimarisi, Almanya'da kullanılmış uzun bir geçmişi olan çeşitli ve zengin bir mimari stildir. Avrupa'da kullanılmış Roma mimarisinden postmodern mimarisine tüm büyük mimari akımlar Almanya mimarisi üzerinde kendisini göstermiştir. Karolenj, Romanesk, Gotik, Rönesans, Barok, Klasik, Modern, Postmodern ve Uluslararası mimarileri içermektedir.
Almanya'nın uzun yıllar boyunca prenslikler ve krallıklara bölünmesi bölgeler arasında büyük bir çeşitlilikte yerel mimari tarzların oluşmasını destekledi. Bu çeşitlilik şehirden şehre farklılık gösteren heterojen bir mimarinin oluşmasını sağladı. Bu çeşitlilik küçük kasabalarda hala devam etse de İkinci Dünya Savaşı sırasında yıkılmış büyük şehirlerin basit modernist mimari ile yeniden inşası sonrasında mimari zenginlik kısmen kayboldu. Ayrıca 19. ve 20. yüzyıllardaki sanayileşme süreci de birçok Alman şehrinin çehresini değiştirmiştir. Münih ve Berlin gibi şehirler 1500 yılında küçük birer kasaba olarak 13.000 ve 8.000 nüfusa, 1700 yılında 27.000 ve 55.000 nüfusa, 2020 yılına gelindiğine ise büyük şehirler olarak 3,7 milyon ve 1,5 milyon nüfusa sahipti.[1] Çok küçük kasabaların büyük şehirlere doğru genişleyen bu yapı, şehirlerde sadece şehir mimarisinin değil aynı zamanda kasaba ve küçük şehir mimarilerinin de görünebilmesini sağlamıştır. Mimari açıdan bakıldığını Almanya'daki başkentlerin tüm ülkedeki mimariyi temsil etmediği kabul edilen bir gerçektir.
Speyer Katedrali ve Porta Nigra kapısı gibi yapılar Almanya'nın farklı dönemlerde yapılmış önemli mimari eserlerindendir.
Ayrıca Bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Amt für Statistik Berlin-Brandenburg". web.archive.org. 29 Eylül 2019. 29 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2021.